DATLAS installatie

Creative Tech artists Jippe Liefbroer & Sjoerd Mol, hebben DATLAS gemaakt. Dat hebben ze op een heel innovatieve en nieuwe manier gedaan, namelijk in samenwerking met artificiële intelligentie (AI). Kijk naar het resultaat dan zie je dat die samenwerking met AI, in dit geval met de AI-beeldgeneratietool Dall-E, heel goed is gelukt!

Jippe en Sjoerd zijn behoorlijk blanco gestart: er moest een grote installatie worden gemaakt en er was nog geen idee hoe de installatie eruit moest komen te zien en wat deze zou moeten kunnen.
Na zo’n 110 prompts* in beeldgeneratietool Dall-E kregen Sjoerd en Jippe een resultaat waarmee ze verder aan de slag wilden gaan: een bol die lijkt op een geodetische koepel. De succesvolle prompt was “Interactieve installatie, designkunsttechnologie, vrijstaand, kolossaal, 8K, hyperrealistisch, fotografie”. De vertaling naar een 3D installatie hebben ze grotendeels zelf moeten doen (dat kan een AI nog niet). Net zoals het daadwerkelijk bouwen van de installatie. Dit duurde zo’n zes maanden. Het bouwen ging volgens de methode van reverse-engineering**. Ook hierbij hebben Jippe en Sjoerd vooral hun eigen kennis en analytisch vermogen ingezet, want AI is hier nog niet zo goed in. Bij het bouwen hebben Sjoerd en Jippe de resultaten van slechts 10 prompts gebruikt die hen verder hebben kunnen helpen.

*Een prompt is simpel gezegd een instructie of input die wordt gegeven aan een computerprogramma, zoals mijzelf, om een specifieke taak uit te voeren of informatie te genereren.

**Reverse engineering is een soort “achterstevoren” proces waarbij je van het eindbeeld teruggaat naar het allereerste begin om te ontdekken uit welke elementen en verbindingen een installatie precies is gebouwd

DATLAS is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van Cultuurhuis de Lindenberg

Creatieve Technologie ROC

MBO studenten creatieve technologie van ROC Nijmegen laten zien:

– VR experience waarbij je meekijkt bij het ontwerpen van je eigen kamer

– De coole Game Console met verschillende games van studenten

– Pitstop game, met een skill check hoe snel je een band kunt verwisselen.

Het onzichtbare zichtbaar maken

Alles om je heen bestaat uit moleculen en atomen. Althans, dat is wat ze je leren. Hoe weten we eigenlijk dat dat werkelijk zo is? Je kunt ze niet bepaald zien… Of wel? In deze demo gaan we kijken hoe we onzichtbaar kleine dingen toch zichtbaar kunnen maken!

Brainen over recycling van E-waste

Een design sessie. E-waste, of digitale rommel van het ziekenhuis, kan vaak nog eens worden gebruikt. Maar ziekenhuizen gooien het gewoon weg! Dit kan beter. Denk jij mee over hoe we dit kunnen oplossen?!

Through the Microscope Glass

Chips, microchips, vrijwel iedereen heeft ze, maar bijna niemand heeft ze ooit gezien. Animator Michelle Feelders verbeeldt deze microscopisch kleine wereld in een videoanimatie en neemt je mee naar de bijzondere nanowereld van microchips.

Maestro VR

Altijd al een symfonieorkest willen dirigeren? Dat kan nu in een Virtuele concertzaal.
Maestro VR is een muziekvideogame, waarin je de bewegingen van je handen gebruikt om
het orkest te leiden.

Basejumpen in VR

Naast het serieuze programma heeft Night of the Nerds ook een Extreme Exciting Experience voor jou. Houd je angsten en zenuwen in bedwang. Maak een basejump in Virtual Reality van de vroegere Honigfabriek in Nijmegen.

Game Crazy Croc Zoo

Een game over de kleine rode panda Ali die haar hele leven in de dierentuin heeft gewoond. Ze is inmiddels bevriend met een van de vogels uit de dierentuin. Deze vogel heeft haar veel verhalen verteld over de wereld buiten alle hokken. Als de vogel verdwijnt, besluit Ali om haar goede vriend op te sporen. Samen met haar camera klimt Ali de hele dierentuin door op zoek naar sporen die haar kunnen vertellen waar haar vriend is gebleven. Wie zit er achter de vermissing van de goede vriend van Ali?

Leren (her)schrijven met ChatGPT

Veel teksten op school, maar ook van instanties zoals de gemeente zijn superlastig geschreven. Nu kun je ChatGPT vragen om de tekst simpeler te maken, maar doet ChatGPT dan precies met de tekst? Hier kun je erachter komen! In deze workshop leer je hoe je ChatGPT slimme instructies geeft, wat het nou precies doet en wat ChatGPT ook niet kan.

Aan het eind checken de workshopgevers of jouw tekst echt simpeler is geworden. De tekst met de beste score wint!

Je krijgt bonuspunten als je er ook nog een plaatje voor weet te maken met  de AI software MidJourney.

Tilt Brush

Met Google Tilt Brush kun je tekenen en schilderen in VR. Je kunt dus in je eigen kunstwerk staan en er in rondlopen. Je kunt ook samen aan hetzelfde kunstwerk werken. Iedere gebruiker heeft een VR bril op en twee controllers. De een voor een virtueel palet en de andere voor het virtuele penseel waar je mee kunt schilderen.
Je kunt in één VR speelveld meerdere creaties maken. Met de teleport tool spring je van de ene naar de andere tekening! Kies een omgeving, teleport door jouw ruimte en bedenk hoe je deze wilt gaan inrichten