Night of the Nerds op school

Naast de events van Night of the Nerds, komen wij ook naar jou toe – op school!

Wat komen we doen op school? Wij brengen workshops: actuele inspiratie op het snijvlak van technologie, creativiteit en maken. Boek onze workshops op school en laat leerlingen (VO en MBO) zelf ontdekken hoe fascinerend en cool de wereld van innovatie, techniek en creativiteit is. 

Een workshop duurt één lesuur, dit kun je uitbreiden tot een blokuur. Wij verzorgen alles – het enige wat we van jou nodig kunnen hebben, is het reserveren van een computerlokaal. Zo hoef je verder nergens aan te denken! 

Wil je zelf een workshop bij jou op school? Neem contact op met educatie@futurebites.nl

Houd onze nieuwsbrieven in de gaten voor nog meer Night of the Nerds! 

workshop Sonic Pi

Sonic Pi - Creative Coding

In deze workshop leren leerlingen coderen in programmeertaal Ruby door middel van muziek.

Ze verkennen op een interactieve manier programmeerconcepten zoals loops, condities en variabelen, terwijl ze tegelijkertijd muziek maken. De Sonic Pi-interface maakt het eenvoudig om direct feedback te krijgen op de geschreven code, waardoor het een geweldige en motiverende tool is voor zowel beginners als ervaren programmeurs.

Leerlingen kunnen experimenteren, fouten maken en in basis leren programmeren, terwijl ze de muziek creëren en beluisteren waarmee ze vertrouwd zijn.

 

GAMEDEV

Wist jij dat de game industrie groter is dan de muziek- en de filmindustrie samen? Games (entertainment en serious) en interactieve media zijn de toekomst. Belangrijker nog; begrijpen hoe je een game maakt, is niet alleen heel erg leuk, maar ook een handige skill voor later.

Tijdens de GameDev workshop leren de leerlingen in de basis een spel te maken met de gDevelop app, zodanig dat ze zelfstandig verder kunnen met ontwikkelen en designen.

OSINT - open source intelligence

Deze workshop combineert internetjournalistiek met een dosis mediawijsheid. Een groot deel van ons leven vindt online plaats. Dit laat sporen achter in de vorm van data, heel veel data. Een deel hiervan is openbaar en kan gebruikt worden voor het oplossen van misdaden of als bron worden ingezet bij onderzoeksjournalistiek.

Je leerlingen leren in deze workshop onderzoekstechnieken toepassen, die gebruik maken van openbare data. Dit maakt hen een wijzere wereldburger van het internet én alert om zelf, nu en in de toekomst, zorgvuldig om te gaan met data. Het thema van deze OSINT speurtocht is de klimaatverandering.

Framed

In Framed worden leerlingen ondergedompeld in een innovatieve, prijswinnende mobile simulatiegame.

Setting: klasgenoot Anne zit in de problemen en vraagt om hulp. Door groepsdruk raken de leerlingen steeds verder verstrikt in het web van (zo blijkt later) cybercrime. Ze worden meegenomen in realistische situaties en worden voor lastige keuzes gesteld. Welke keuzes elke afzonderlijke leerling maakt heeft grote invloed op de uitkomst van ieders verhaal. Aan het einde van Framed komt het abstracte onderwerp ‘cybercrime’ ineens heel dichtbij. Er is volgt een open discussie waarin de leerlingen hun ervaringen bespreken.

Mercury - Creative Coding

In deze workshop leren leerlingen te creëren met Mercury.

Mercury is een programmeertaal waarmee je je eigen muziek en zelfs visuals kunt programmeren. 

Met Mercury passen leerlingen concepten toe, die geleend zijn uit wiskunde, natuurkunde, tekenen en elektronische muziek, om de beelden die ze in gedachte hebben ‘te vertalen’ naar het beeldscherm.